tiistai 30. lokakuuta 2012

Miksi kroonisen kofeinistin aivot eivät lähde käyntiin ilman aamukahvia? Oletteko koskaan tulleet miettineeksi mistä tämä aamudementia johtuu? Jos olette joskus ihmetelleet asiaa löytämättä siihen vastausta, niin nyt olette tulleet oikeaan paikkaan. Selitän asian tässä ilman linkkejä tieteellisiin tutkimuksiin koska ne ovat löydettävissä muista kirjoituksista.

 
Tuore kofeiini sitoo virtsahappoja verestä kudoksiin suhteessa nautittuun annokseen. Kofeiinin puoliintumisaika on keskimäärin 5-6 tuntia, mutta siinä voi olla monikymmenkertaisia eroja, johtuen eri tekijöistä. Päivän aikana nautittu kofeiini puoliintuu jo iltamyöhäisellä, ja virtsahappoja sitova vaikutus heikkenee. Happojäämät vuotavat kertymistä yön aikana ja tulvivat verenkiertoon aamulla kun kehon nesteet lähtevät liikkeelle heräämisen jälkeen. Asian voi ilmaista kansanomaisesti sanomalla, että kofeinistilla nousee aamuisin kusi päähän, mikä kyllä sopii erinomaisesti kuvaamaan monen kofeinistin käyttäytymistä ennen aamukahvia. Railakkaassa käytössä tila voi olla ympärivuorokautinen, eikä ole erotettavissa synnynnäisestä lahjakkuudesta ilman kofeiinivieroitusta.
 
Kofeinistin aamudementia aiheutuu kofeiinin virtsahapoista, ja poistuu kun saadaan taas tuoretta kofeiinia sitomaan jäämät verenkierrosta takaisin kudoksiin. Äreys, aivosumu ja muut mahdolliset aamuoireet pysyvät poissa tuoreella kofeiinilla samaan tapaan, kuin krapulaa siirretään juomalla lisää viinaa. Jos kofeinisti juo illalla alkoholia suomalaisittain, tulee vaivasta enemmän, kuin kaksinkertainen. Alkoholi vapauttaa runsaasti virtsahappoja kehosta, jolloin myös kofeiinijäämien pitoisuus veressä on aamulla huomattavan korkea, joka aiheuttaa ahdistuneisuutta ja masennusta, jotka alkavat hellittämään kun aamukahvi alkaa sitomaan jäämiä verestä takaisin kudoksiin.
 


Kofeiinilla ja alkoholilla on kuitenkin merkittävä ero, alkoholi ei kerry kehoon samoin, kuin kofeiini ja siksi sen liikakäytön haitoista pääsee eroon huomattavasti nopeammin. Kofeinistin krapula on kertyvä, kuin säästötili. Aamudementia on pelkkä minimalistinen demoversio kroonisesta myrkytyksestä ja puhdistusoireista. Kofeinistin säästöistä riittää purettavaa vuosiksi käytön lopettamisen jälkeen, ja niiden purkamisen tuottamat ympärivuorokautiset kivut eri puolilla kehoa ja psyyken heilahtelut antavat tunne-elämään potkua koko rahalla.

13.09.2021

Lopetettuani kofeiinin käytön, aamudementia katosi ja heräsin pirteänä ja hyväntuulisena.