Minulla on ollut unihäiriöitä lapsesta asti. En olisi millään malttanut nukkua vaan ajattelin erittäin intensiivisesti milloin mitäkin asiaa, ja usein piiloduin peiton alle kokonaan ja luin kirjoja taskulampun valossa,

Nämä nukahtamisvaikeudet seurasivät minua sinnikkäästi aikuisikään asti, kunnes 1975 alkanut aivotoimintojen tutkimiseni törmäsi eräisiin terapiamuotoihin joilla manipuloitiin aivotoimintoja siten, että ne sulkivat tietoisuudeden prosessit ja tavallaan asettivat aivot tyhjäkäynnille, samoin kuin suurimmalla osalla ihmisiä.

Kehitin näiden terapiamuotojen ja meditaation pohjalta oman terapiani, joka saa nukahtamisvaikeudesta kärsivän sammumaan parissa minuutissa. Keinon oppii nopeasti kosketuksen avulla. Aivojen ajattelutoiminta katkeaa, kun aivot ryhtyvät seuraamaan kosketusta kasvohin ja päänahkaan nenänpäästä keskelle päälakea. Periaate aivotoimintojen kannalta on sama, kuin EMDR- ja EFT terapioissa.

Opetteluvaiheessa kosketetan sormenpäällä höyhenenkeveästi nenänpäätä silmät kiinni selällä maaten ja ja pyrin näkemään tämän kosketuksen sisäisillä silmillä. Sen jälkeen liikutetaan sormea ylöspäin nenänvartta pitkin samalla höyhenenkeveällä kosketuksella ja seurataan kosketusta sisäisillä silmillä.

Kosketus etenee otsan yli aina keskelle päälakea, ja sisäiset silmät seuraavat erittäin intensiivisesti kosketusta. Kun kosketus alkaää lähentyä päälakea, tuntuu päässä kireyttä ja tuntuu kuin alkaisi liukua taksepäin alaviistoon. Tätä tunnetta pystyy säätelemään keskittymällä siten, että tuntee kelluvansa unen ja valvetilan välimaastossa, joka on erittäin mukava ja tyydyttävä tunne.

Ehdottomasti viimeisellä vaimollani oli nukahtamisvaikeuksia ja hän kokeili menetelmää sillä seurauksella, että kun sormi kosketti päälakea, hän nukahti samantien.

Sormen käyttämisellä on helppo oppia tämä keino, ja sen jälkeen oppii nopesti saavuttamaan saman tuloksen ilman kosketusta sulkemalla silmät ja kohdistamalla sisäisesti katseensa hitaasti nenänpäästä niin pitkälle kohti takaraivon pimeyttä ja tyhjyyttä.

Keinoa voi kehittää edelleen siten, että samaan pystyy silmien ollessa auki. Olen käyttänyt tätä rentoutumismuotona jopa ajessani autoa tarpeeksi suoralla tiellä, jolloin tietoisuuteni ikään kuin irtoaa minusta ja näen itseni takaa päin yläviistosta ajamassa autoa "automaattiohjauksella". Tämä ei häiritse ajosuoritusta, päinvastoin, se rauhoittaa "automaattiohjauksen" seuraamaan tarkemmin liikennetilanneta, liikennesäntöjä ja nopeusrajoitusta.

Keino voi laajentaa siten, että kohdistaa sisäisen katseen mihin tahansa kohtaan kehoa, jolloin se rentouttaa lihaksia ja helpottaa esimerkiksi lihaskipuja.