Kun olen keskustellut ihmisten kanssa kofeiinin aiheuttamista sairauksista, nousee kynnykseksi lähes aina toisen osapuolen väittämä, ettei yksi aine voi aiheuttaa monia erilaisia sairauksia. Tämän väittämän taustalla on tietämättömyys lääketieteestä ja yleinen ymmärryksen puute.

Kofeiiniin kehoon kertyvät myrkylliset aineenvaihduntajäämät aiheuttavat erilaisia sairauksia siksi, että meillä on yksilöllisiä perinnöllisiä eroja, jäämät kertyvät eri paikkoihin kehossa ja ravitsemus sekä muut elämäntavat ovat erilaisia.

Kofeiinin sairauksia aiheuttava mekanismi perustuu siihen, että se estää relaksoivien välittäjäaineiden toimintaa ja pitää stressihormonitasoa korkealla ympäri vuorokauden, ruokkii viruksia ja ja aiheutta solumuutoksia, jotka muuttavat terveet solut syöpäsoluiksi. Stressihormonit tappavat soluja, ne ovat tieteellisesti ilmaistuna eksitotoksisia. Jos nämä hermomyrkyt ovat sijoittuneet eri paikkoihin kehossa, ne aiheuttavat erilaisia muutoksia elinten toimintaan, jotka ilmenevät erilaisina sairauksina.

Esimerkiksi nivelten lähettyville syntyneet kertymät aiheuttavat lihasjäykkyyttä, kramppeja ja akuutteja tai kroonisia nivelkipuja. Tällaisia kipuja nimitetään reumakivuiksi vaikka reumatismia sinänsä ei ole edes olemassa vaan reuma on oire, jota aiheuttaa myrkyllisten kofeiinijäämien kertyminen sidekudoksiin nivelten lähettyville, selkärankaan, sydämen sidekudoksiin jne. Haimaan syntyvät kidekertymät sulavat alkoholin vaikutuksesta, siksi alkoholin käyttäjillä akuutti haimatulehdus ja haimasyöpä ovat yleisiä.

Kofeiini aiheuttaa myös muutoksia aivosoluihin. Se lisää ja vähentää eri välittäjäaineiden tarvetta aivojen eri osissa kymmenillä prosenteilla lisäämällä tai vähentämällä välittäjäaineiden reseptoritiheyttä. Esim. basaaliganglian striatumissa se lisää dopamiinireseptorien tiheyttä 120%. Ko. hermo-lihas yhteyksien kannalta tärkeä elin tarvitsee siis yli kaksi kertaa enemmän dopamiinia toimiakseeen normaalisti. ellei dopamiinia saa riittävästi alkaa lihasten aikomusvapina ja sen jälkeen lepotilavapina eli Parkinsonismi.

Oluessa on hyvin vähän puriineja, joista syntyy virtsahappoja. Silti olut aiheuttaa suurimman osan akuuteista kihtikohtauksista, jotka sijoittuvat sairaanhoidon tilastojen mukaan nilkkaan. Oluen sisältämä alkoholi sulattaa kofeiinin kerryttämiä myrkyllisiä virtsakivia ja relaksoi munuaisten verisuonistoa ja sen runsas nestepitoisuus poistaa nesteytyneet virtsakivet verenkierrosta samantien, jolloin virtsahappokiteet alkavat sulaa nopeammin. Nukkuessa runsas nesteen saanti loppuu, ja sulaneet uraatit jäävät kehoon, kertyen nivelnesteeseen siinä nivelessä, jonka läheltä olevasta kertymästä sulaminen on tapahtunut. Olen kokenut tämän itse vasemmasa nilkassa. uraatikiteiden sulaminen sen sijaan jatkuu veren alkoholipitoisuuden vuoksi. Kertymä, josta hapot ja pienet kiteet valuivat nilkkaan oli noin 10 sentin korkeudella nivelen yläpuolella kohdassa jossa sääriluun päällä ei ole juurikaan lihasmassaa.

Kofeiini luo koko kehon systeemisen kemiallisen epätasapainon, joka oireilee eri tavoin eri yksilöillä, eikä tätä kemiallista epätasapainoa voi korjata syöttämällä potilaalle lääketeollisuuden myrkkyjä koko loppuiän vaan neutraloimalla kofeiinin virtsahappomuotoiset myrkyt emäksillä.