Miksi suoli ei toimi ilman kahvia? Useat ihmiset joille olen puhunut kofeiinin haitoista sanovat mm. "Jos lopetan kahvin juonnin, vatsani lakkaa toimasta. Tarvitsen kahvia, että pystyn ulostamaan aamulla."

Tarkastellaanpa hiukan lähemmin, mistä tämä johtuu. Kofeiinin suurin aineenvaihduntatuote on dimetyylivirtsahappo. Tämä happo estää rentouttavien välittäjäaineiden toimintaa ja lisää stressihormonien eritystä. Adrenaliini ja noradrenaliini ovat stressihormoneita, jotka kiihdyttävät soluseinämän protonipumppujen toimintaa. Protonipumput siirtävät erilaisia solujen tarvitsemia aineita sisään ja ulos soluista ja vaikuttavat täten solujen toimintaan. Kun protonipumppujen toiminta kiihtyy, kalsium siirtyy solulimasta lihakseen ja muodostaa sidoksia lihasten välille, jolloin lihas kiristyy ja supistuu.

Jokainenhan tietää, että jos ihminen säikähtää rajusti tai pelkää hyvin voimakkaasti, häneltä saattavat housut täyttyä. Tämä aiheutuu äkillisestä stressihormonien lisääntymisestä, joka supistaa suolta voimakkaasti ja puristaa häjyt housuihin. Sama ilmiö toimii myös muilla eläimillä.

Kofeiinin (trimetyyliksantiinin) on todettu alentavan veren virtsahappopitoisuutta. Kofeiinin myrkyllisten virtsahappojen on myös todettu kertyvän elimistöön lähes täydellisesti. Kun aamukahvi on juotu, veren virtsahappopitoisuus laskee rajusti, ja tällöin lihasten virtsahappopitoisuus on suurempi, kuin veren. Tämä aihetta sen, että virtsahapot siirtyvät lihaksista verenkiertoon. Munuaiset eivät kykene siirtämään kofeiinin myrkyllisiä virtsahappoja verestä virtsaan, koska ko. virtsahapot estävät adenosiinia, joka laajentaa munuaisten verisuonia, ja lisää adrenaliinin ja noradrenaliinin tuotntoa, jotka supistavat verisuonia sekä kohottavat munuaisten sisäistä verenpainetta. Tästä seuraa, että keho pyrkii poistamaan virtsahapot vaihtoehtoisia reittejä pitkin ulos kehosta, mutta ongelmana on, että vaihtoehtoiset reitit eivät toimi yhtä tehokkaina viemäreinä kuin munuaiset, jolloin kofeiini poistaa ne verenkierrosta sitomalla ne kudoksiin.

Suoli on yksi vaihtoehtoinen poistumisreitti virtsahapoille. Kun virtshapot tunkeutuvat suolen lihasten läpi suoleen, ne supistavat suolta, jolloin suoli tiivistyy, eikä pysty siirtämään nestettä suolesta kehoon yhtä tehokkaasti. Kalsium neutraloi suolessa olevia virtsahappoja, jolloin suoli rentoutuu ja laajenee jolloin suolessa oleva neste pääsee virtaamaan nopeasti suolen sisällön ja suolen seinämän välistä peräsuoleen. Koska peräaukkoa ei ole suunniteltu pidättämään nestettä kovinkaan tehokkaasti, tämä johtaa usein "lusikalliseen kalsareissa" esimerkiksi yskäistessä, aivastaessa, nauraessa vedet silmissä tai ponnistellessa voimakkaasti fyysisessä työssä.

Koska alkoholi sulattaa voimakkaasti virtsahappokiteitä ja kohottaa virtsahappojen määrää verenkierrossa, sen käyttö aiheuttaa myös yleensä ripulia seuraavana aamuna.

Kun suoli tyhjennetään, tavaran koostumus saattaa vaihdella pehmeästä velliin. Mikäli on juotu suuri määrä vettä, suolesta ei tule ulostetta lainkaan vaan kirkasta vettä.

Tämä tietoisku on kohdistettu kofeinisteille ja yleensä kaikille akuutista tai kroonisesta ripulista kiinnostuneille luonnollisille ja luonnottomille henkilöille. Itse olen miettinut ja selvittänyt asia siksi, että lopettaessani kofeiinin käytön täydellisesti 2008, minulle ilmaantui jonkin ajan kuluttua krooninen ripuli, joka on alkanut hellittää vasta nyt, kun olen poistanut ripulia aiheuttavia kofeiinijäämiä elimistöstäni 9½ vuotta kehittämälläni ruokavaliohoidolla.