Lopetin tupakoinnin noin reilu viikko sitten. Koska olen perehtynyt lääketieteeseen vuodesta 1975, halusin tehdä sen tieteellisellä metodilla ja havainnoida sen vaikutuksia.

En ole kokenut minkäänlaisia fyysisiä tai psyykkisiä oireiluja lopettamisen johdosta. Ainoa ilmiö, jonka olen huomannut on psyykkinen riippuvuus tupakointiin rituaalina. Minulle tulee päivittäin tiettyihin tilanteisiin liittyviä muutaman sekunnin pituisia haluja tupakkaan. Ensimmäinen heti aamulla, ruokailun jälkeen, kuumien juomien (kamomilla ja minttu) nauttimisen jälkeen jne.

Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että tupakka ja sen ainesosat itsessään eivät aiheuta kemiallista riippuvuutta. Lievä psyykkinen riippuvuus perustuu, ainakin minun kohdallani lähes 50 vuotta jatkuneeseen rituaaliin, elämäntapaan.

Positiivisista terveysvaikutuksista olen huomioinut verenpaineen laskun.

Verenpaineeni on ollut 120/80 niin kauan, kuin muistan. 2007 se oli noussut 130/90 lukemiin. Kun lopetin kofeiinin käytön, se putosi 115/75 tasolle, kunnes nousi 10 kuukauden kuluttua erään kofeiinia koskevan kokeen yhteydessä lukemiin 245/165, sydänfilmissä todettiin kahteen otteeseen sinus arytmia, joka ilmenee siten, että sisään hengitettäessä syke, kiihtyy ja uloshengityksen aikana se hidastuu. Sinus arytmiaa esiintyy kiihdyttävien päihteiden yliannostapauksissa, ja aiheutui minulla ilmeisesti elimistöön kertyneistä myrkyllisistä kofeiinin aineenvaihduntatuotteista, jotka sulivat kokeen johdosta kudoksiin kiinnittyneestä kidemuodosta nesteeksi verenkiertoon. Tämän kokeen seurauksena  paineet pysyttelivät vuosikausia 150/100 tuntumassa.

Viimeisen vuoden aikana ennen tupakoinnin lopettamista paineet ovat olleet alimmillaan 115/78 tienoilla melko vakaasti. Mittasin äsken paineet ensimmäisen kerran lopettamisen jälkeen. Tulos oli 104/67 ja syke 58.

Olen edelleen sitä mieltä, että tupakoimattomuus kannattaa, ja että täysin päihteetön elämäntapa on täysin selkeästi paras tapa välttää kroonisia, tappavia sairauksia, ja elää terveenä useamman vuosikymmenen pitempään. Kuukaudessa jää satasen verran enemmän rahaa lompsaan, ja se on iso raha, kun otttaa huomioon, että Sosiaali- ja Terveysministeriön mukaan kuulun siihen sosioekonomiseen luokkaan joka on köyhtynyt 40% viimeisen 10 vuoden aikana. Ainoa haitta on, että lapsuuden ja nuoruudenaikaisista kavereista on huomattava osa kuollut jo vuosia sitten, joten tässä alkaa olla täysin syrjäytynyt ja yksinäinen olo.